Το συγκεκριμένο σχέδιο (2018-1-EL01-KA104-047273) είναι δομημένο στις ανάγκες εκπαιδευτών ενηλίκων και ιδιαίτερα σε εκπαιδευτές ενηλίκων που εργάζονται σε δομές ΣΔΕ, που περιλαμβάνουν εκπαιδευομένους όπως μετανάστες, μακροχρόνια ανέργους, φυλακισμένου, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η παροχή στους εκπαιδευτές ενηλίκων των κατάλληλων τεχνικών, οργανωσιακών και κοινωνικών μέσων για την ψηφιακή ενδυνάμωση των οργανισμών τους. Έχει αποδειχθεί ότι οι ενήλικες εκπαιδευόμενοι ακριβώς επειδή αφενός "κουβαλούν" πρότερες εμπειρίες στην μάθηση αλλά και αφετέρου με βοήθεια της εικόνας, του ήχου και γενικότερα των πολυμέσων και των παιγνίων μαθαίνουν πιο εύκολα.


Ο εκπαιδευτής ενηλίκων μπορεί για παράδειγμα με τη δημιουργία ενός μικροκόσμου σε ένα παιχνίδι, να δημιουργήσει το έναυσμα, τις κατάλληλες συνθήκες για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών του στόχων. Καλλιεργείται η κριτική σκέψη (που είναι θεμέλιο συστατικό της εκπαίδευσης ενηλίκων) και γίνεται η ομαλή μετάβαση από τον μικρόκοσμο στον "πραγματικό" κόσμο. Κατά την διάρκεια των δομημένων μαθημάτων στο εξωτερικό οι συμμετέχοντες εργάσθηκαν σε ομάδες και συνεργάστηκαν ώστε να υλοποιήσουν και να σχεδιάσουν μουσικοθεατρικές παραστάσεις της τοπικής κληρονομιάς και των τοπικών παραδόσεων. Ανέπτυξαν θεωρητικές και πρακτικές δεξιότητες στο πεδίο της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω ψηφιακών τεχνικών. Το πρόγραμμα αποτελούνταν από το ακόλουθο ωρολόγιο πρόγραμμα:


Πρώτη Ημέρα
Καλωσόρισμα και γνωριμία των συμμετεχόντων με τους συντελεστές του φορέα υποδοχής, εισαγωγικές έννοιες στην υλική και άυλη πολιτισμική κληρονομιά

Δεύτερη Ημέρα
Τεχνολογίες Επαυξημένης πραγματικότητας, εικονικής πραγματικότητας και δημιουργίας ολογραμμάτων.

Τρίτη Ημέρα
Τρόποι επιλογής Ομάδας στόχου και παρουσίασης ιστορικού Μνημείου. Υλοποίηση project Επαυξημένης Πραγματικότητας που σχετίζεται με τον φορέα Υποδοχής.

 

Τέταρτη Ημέρα
Τεχνικές ανακάλυψης συναισθηματικών στοιχείων και άλλων κρυμμένων αξιών σε πολιτιστικά μνημεία. Τεχνικές πολιτιστικής δημοσιογραφίας.

Πέμπτη Ημέρα
Διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ψηφιακή εποχή. Παρουσίαση προγραμμάτων.

 

Συμπεράσματα:

Η χρήση (από ενήλικες εκπαιδευόμενους των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας) των εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος έδειξε ότι εάν και η πλειονότητα των εκπαιδευομένων έχει επισκεφθεί ξανά το συγκεκριμένο χώρο, - προς μεγάλη έκπληξη - αποκόμισε κάτι καινούργιο για εκθέματα που ήδη γνώριζε. Ωστόσο από την χρήση εξάχθηκε το συμπέρασμα ότι η νεοαποκτηθείσα γνώση δεν συνεπάγεται και την ανακάλυψη ενδιαφερόντων πραγμάτων και την κατανόηση τους. Σχεδόν όλοι οι εκπαιδευόμενοι του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας επιθυμούν στο μέλλον να κάνουν την χρήση εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας για ακόμη μια φορά, επομένως υπάρχει θετική επίδραση στην δράση, συμπεριφορά και στάσεις των ενήλικων εκπαιδευομένων.
Επομένως ή χρήση των λογισμικών επαυξημένης πραγματικότητας θα γίνει ολοένα και περισσότερη, με την εισαγωγή της στην εκπαιδευτική διαδικασία στο πρόγραμμα σπουδών του 1ου ΣΔΕ Τρικάλων.